zondag 8 februari 2015

Waarom is yoga meer dan yoga?

Centrum de Spiegel


Wat is Yoga?
Eenvoudig komt het neer op het doen van asana's of houdingen. Maar...dit is slechts een onderdeel van yoga, nl alleen het uitoefenen ervan. Yoga is meer, het leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana's) geven kracht en energie en maken dat je het verschil tussen spanning en ontspanning in je lijf en geest gaat voelen. Juist in deze tijd waarin we leven in een maatschappij die veel van ons vraagt is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Via je lichaam kan je ook tot zelfkennis komen. Je leert je focussen op je lichaam, beter te luisteren naar je lichaam waardoor je minder snel over grenzen gaat of te veel op gaat in gedachtenstromen.

Waarom yoga?
Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana's waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.
Yoga is voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen. Er zijn veel redenen om yoga te beoefenen. Hieronder vind je de voordelen op een rij:

1. Stress vermindering
2. Pijnverlichting
3. Verbeterde ademhaling
4. Lenigheid
5. Versterkte kracht
6. Gewichtsverlies
7. Verbeterde bloedcirculatie
8. Cardiovasculaire training
9. In het ‘nu’ leven
10. Stil van binnen

Waarom is yoga meer dan alleen yoga?
Omdat yoga een manier van leven is. Omdat yoga meer is dan één keer per week een uurtje op de mat in een gekke houding staan, omdat yoga je leert met heel je aandacht bij lichaam en geest te zijn, omdat yoga je in alle drukte van de dag, in alle chaos om je heen, leert bij je "centrum" te blijven. Het is fijn wanneer je weet en voelt als jij op lichamelijk en geestelijk vlak in balans bent en hoe je dat kunt ondersteunen. Het is volop genieten als je tijdens een les deze balans tussen lichaam, geest en ziel voelt. Jezelf weer helemaal kunt op en ontladen, in en ontspannen. Iedere week zijn de lessen weer anders. Van thema's, oefenreeksen tot de muziek. De lessen bij Centrum de Spiegel kun je niet vergelijken met andere groepslessen. De groepen zijn klein (maximaal 8 personen), duren niet voor niets 1,5 uur en ik werk met vaste groepen zodat de lessen volledig afgestemd zijn op de groep. Daardoor is er voor iedereen ruimte om zich te ontwikkelen, de oefeningen eigen te maken en blijven de lessen exclusief.

Yoga oefening  voor rust en balans: De boom
Deze houding geeft je innerlijke rust, balans en zelfvertrouwen en is zeer geschikt om te doen als je even niet lekker run je vel zit. Het brengt je energie weer in balans en zorgt dat je uit je hoofd gaat. Een boom is krachtig en sterk en straalt rust uit. Hij wiegt mee op de wind, heeft sterke wortels die er voor zorgen dat hij meebuigt maar niet breekt.

Hoe doe je de yoga oefening de boom?
1.Plaats je voet tegen je enkel, kuit of bovenbeen (niet bij de knie)
2. Zorg voor een aangespannen buik, rug en bovenbenen
3. Begin met je handen voor je borst in bid-houding
4. Strek je armen uit naar boven
5. Je kunt je armen naar elkaar toehouden zoals op de foto maar ook spreiden
6. Houd dit een paar minuten aan en wissel dan van been
Tip: ga je deze oefening voor het eerst doen? Ga dan tegen of dicht bij de muur staan. Voor de goede balans let je vooral goed op jouw ademhaling. Vervolgens kun je voelen hoe het met je gaat, wat voel je? Je ademhaling, een plek die extra kracht/spanning nodig heeft of juist niet, voel je je lekker en ontspannen?

Yoga voor kinderen
Gelukkig ontdekken ook kinderen de zegeningen van het ontspannen en relaxen. Yoga voor kinderen is vrij nieuw, zo'n 10 jaar geleden waren er nog nauwelijks yogacursussen voor kinderen. Vreemd eigenlijk als je ziet aan hoeveel prikkels kinderen de hele dag door worden blootgesteld. Er zijn kinderen die dat prima aan kunnen maar dat geld niet voor elk kind. Het zijn vaak de introverte, gevoelige kinderen die problemen ervaren en bijvoorbeeld klachten als buikpijn, slecht slapen of angst ontwikkelen. Voor hen is het fijn wanneer ze leren om zich van tijd tot tijd af te sluiten van al deze prikkels. Kinderyoga is niet te vergelijken met yoga voor volwassenen. Kinderyoga is veel dynamischer, afwisselender en speelser. Een belangrijk gegeven tijdens de kinderyoga lessen is dat het niet gaat over presteren maar over ontspannen, voelen en zeggen wat je wel wilt en niet, concentreren, spelen, beleven , fantaseren en creativiteit.

Hieronder vind je een leuke yoga oefening die je thuis samen met je kind kunt doen. Het is erg leuk om samen even fysiek bezig te zijn en even op een andere manier aandacht voor elkaar te hebben.

De houthakkersoefening

1.     Je staat rechtop, je voeten iets uit elkaar
2.     Breng je armen boven je hoofd en stel je voor dat je een bijl vasthoudt
3.     Adem in en op de uitademing breng je de buil tussen je benen, alsof je een groot stuk hout hakt
4.     Op een inademing kom je weer omhoog
5.     Op de uitademing kom je weer naar beneden om te hakken
6.     Herhaal dit een paar keer totdat al het hout gehakt is

Deze onderstaande oefening geeft opluchting wanneer je kind boos of gefrustreerd is. Het maakt de borstkas ruimer waardoor je kind dieper kan ademhalen. Het stimuleert het uitademen, wat een reinigend werking heeft.



Super leuk dat je mijn  blog  hebt gelezen. Naast het geven van yoga lessen voor volwassenen verzorg ik ook yoga lessen voor mama's & baby's, peuters, kleuters, kinderen, tieners en ouderen. Ook komen er wekelijks vele ouders met hun kind voor de peuter muziek en dans lessen, voor individuele yoga/ muziek therapie of voor het meedoen aan een leuke workshop. Naast de reguliere lessen behoren de kinder verjaardags feestjes en workshops op locatie ook tot de werkzaamheden en daarover vertel ik jou ook vast en zeker ook eens een keer.

Mocht je nu al geïnteresseerd zijn in meer en stiekem niet willen wachten op mijn volgende blog? Neem dat gerust alvast een kijkje opwww.centrumdespiegel.nl voor een impressie over wat naast yoga nog meer te doen is bij Centrum de Spiegel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten